GÜNDEMİ TAKİP EDİN

Haberler

Hoş Geldin Bahar, Hoş Geldin Ramazan

ISINAN HAVALARLA BİRLİKTE BAHARA DA İYİDEN İYİYE MERHABA DERKEN, BU SENE MAYIS AYINDA GELEN RAMAZAN’A DA HOŞGELDİN DİYORUZ. RAMAZAN AYI, SON BİRKAÇ YILDIR OLDUĞU GİBİ BU YIL DA GÜNLERİN UZUN OLDUĞU DÖNEME DENK GELİYOR, GİDEREK UZAYAN GÜNLERLE BİRLİKTE ORUÇLU KALINAN SÜRE DE ARTIYOR. BU DA DAHA UZUN BİR ARALIKTA AÇ KALMAK ANLAMINA GELİYOR. SAHUR İLE İFTAR ARASINDAKİ SÜRENİN UZUN OLMASINA BAĞLI OLARAK HİSSEDİLEN AÇLIK DUYGUSU DA KENDİMİZİ TUTAMAYIP YEDİKLERİMİZİN DOZUNU KONTROL EDEMEMEMİZE VE BÜYÜK PORSİYONLAR TÜKETEBİLMEMİZE YOL AÇABİLİYOR.

Neyse ki bu durumu önlemek ve aç kalınan süreyle yemek yenebilen süre arasında bir denge oluşturmak mümkün. İşin püf noktası, ramazan ayında öğünlerden biri atlandığından, atlanan öğünü sahur ve iftara bölerek eklemektense vücudu atlanan öğünü de kompanse edebilecek şekilde bu iki öğünde beslenmek. İftardan sonrası için ekleyebileceğiniz küçük bir ara öğün de bu işin bonusu... Karışık değil, gözler hemen büyümesin. Bunun için size rehber olabilecek bir de örnek listemiz var. Siz işin mantığına sadık kalarak listeyi çeşitlendirip, ramazan ayını hafif ve dengeli geçirebilirsiniz.

Ramazan Ayı İçin Örnek Liste

Sahur:

  • 1 adet haşlanmış yumurta ya da yağsız omlet
  • 2 dilim peynir
  • 2 tam ceviz
  • 1 porsiyon meyve (taze ya da kuru meyve olabilir)
  • Bol yağsız yeşillik
  • 2 ince dilim tam buğday ekmeği
  • Şekersiz çay

İftar:

  • 1 büyük bardak su ve 1 adet hurma
  • 1 kepçe unsuz/kremasız çorba
  • 10-15 dakika sonra 1 porsiyon ana yemek (sebze yemekleri/etli sebze yemekleri/kurubaklagil yemekleri/et, balık, tavuk yemekleri)
  • 3-4 yemek kaşığı yoğurt ya da 1 su bardağı ayran ya da 1 kase cacık
  • Salata (1 tatlı kaşığı zeytin yağı ile)
  • 1 ince dilim tam buğday ekmeği ya da küçük bir parça pide
  • Yemekten sonra 1 fincan yeşil çay

İftardan 2 saat sonra:

  • 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı tarçınlı sıcak süt

Ana Yemek İçin Porsiyon Miktarları

  • Sebze yemekleri/etli sebze yemekleri/kurubaklagil yemekleri:4-5 yemek kaşığı
  • Et yemekleri:120-150 gr (4 köfte kadar)
  • Tavuk/balık yemekleri:150-200 gr

Haberlere dön